23 Temmuz 2014 Çarşamba

Gökyüzü tanrısı Tyche'nin göz kamaştıran tapınağı

Tyche Tapınağı...

Gökyüzündeki yıldızlara ve kaderlerine yön veren tanrılarına şükranlarını sunmak isteyen Sideliler, ticaret agorasının içerisine muhteşemliği ile göz kamaştıran bir tapınak inşa ettiler. Zaman içerisinde yıkılan tapınak, restore edilerek, yeniden ayağa kaldırıldı.

Güneş, Side’de Apollon Tapınağı’nın ardından, denizin mavi yüzünü kızıla boyayarak yok oldu. Pamfilya’nın dillere destan kenti Side’nin aydınlık yüzü, usulca gecenin zifiri karanlığına büründü. Gökyüzünde beliren yıldızlar ve dolunay, yaydıkları ışık ile bir nebzede olsa son verdi gecenin karanlığına. Aydınlık yüzlerini yansıttılar Side’ye. Agora’dan gökyüzünü izleyenler, düşünmekten kendini alamadı. Yıldızların ve ayın hareketini düzenleyen bu kozmik gücün kim olduğunu sorgulamaya başladı. Sonunda aradığını buldu Sideli. Bu; kaderlerini ve gökyüzündeki yıldızların hareketini düzenleyen bir tanrıydı. Sideli, yaşamlarının nasıl şekilleneceğine, gökyüzündeki yıldızların nasıl hareket edeceğine yön verdiklerini inandıkları tanrılarına Tyche adını verdi. Ve ona olan bağlılıklarını göstermek, şükranlarını sunmak, tapınmak için bugün görenleri hayran bırakan bir tapınak inşa ettiler. Kentlerinin yaşaması içinde tapınağın içerisine her daim yanan bir ateş yaktılar.           


SÜSLÜ FRİZ ARALARI DİKKAT ÇEKİCİ
Günümüzden yaklaşık 2 bin yıl önce yapılan Tyche tapınağı bugün Side’nin antik çağdan kalma en önemli tarihi eserlerinin arasında yer alır. Side agorasının içerisinde yer alan bu tapınağın Sideliler tarafından M.S. ikinci yüzyılda yaptırıldığı sanılmaktadır. Buna gerekçe olarak da yapıda Bergama mimari süsleme ekollü taş işçilerinin tapınaktaki parçalara yansıttığı karakteristik özellikler gösterilir. Tapınak Side antik kenti agorasının meydanında, alanın güneybatısında yer alır. Tapınağın, diğer Roma agoralarında olduğu gibi neden ortada olmadığına ise cevap verilemez. Yüksekliği 2 metre olan bir platform üzerinde yer alan tapınak, yuvarlak sellanın etrafını süsleyen 6.4 metre boyunda 12 sütunlu bir galeri ile çevrilidir ve üzeri piramidal bir çatı ile örtülüdür. Podyumun üst kısmına, yani sellanın bulunduğu noktaya 2.15 metre genişliğinde 9 basamaklı bir merdiven ile çıkılır. Podyumun üzerinde yükselen 24 yivli sütunların üzerinde işlemeli başlıklar yer alırken, başlıklar işlemeli kemer ile birbirine bağlanır. Çiçeklerle, kıvrık dal motifleriyle süslü friz araları dikkat çekici güzelliktedir.

MERMER KUBBE BURÇLARDAKİ HAYVANLARLA SÜSLÜ
İyi işlenmiş mermerden yapılan sella duvarı, yassı, korint başlıklarla süslü ve galeri sütunlarının arkasına rastlayan payeleri kapsar. Bunların üzerinde alt ve üst kısımları silmeli friz yer alır ve bu frizler Eros olarak bilinen çıplak, kanatlı çocuk figürleri ile çeşitli yaprak ve meyvelerden oluşan girlandlar taşır. Girlandların orta boşluklarında aralarında Hermes’in de bulunduğu tanrı başlıkları yer alır. Bu muhteşem güzellikteki sellaya merdivenin üzerindeki kapıdan girilir. Bu kapının da üzerinde zengin silmelerle süslü söveler bulunur ancak bunlar günümüze kadar ulaşmaz. Sellanın üzerinde mermer kubbe yer alır ve 4 parçadan oluşan bu mermer kubbeler burçlardaki 12 hayvan figürü ile bezelidir. Bu bezemelerden bazıları harap bir şekilde olsa da günümüze kadar ulaşmıştır.

RESTORE EDİLEREK AYAĞA KALDIRILDI
Sidelilerin şehrin yaşmasını sağlayan tanrıçalara ithaf ettiği muhteşem güzellikteki tapınak zaman içerisinde yıkıldı. Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel, Side kazıları sırsında günümüzden 64 yıl önce tapınağı buldu. Mansel’in önemli çalışmalarının ardından tapınak, Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı tarafından 2 yıl süren çalışmalarıyla ayağa kaldırıldı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katıldığı bir törenle de ziyarete açıldı. Kazılarda tapınak malzemelerinin sadece dörtte birinin gün yüzüne çıkması nedeniyle, sadece bir kısmı ayağa kaldırıldı. Buna rağmen tapınak muhteşemliği ile göz kamaştırdı.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder